Thou shall not take shit...

Sitter och designar lite affischer som ska smycka vårt nya hem.
Gillar citat som ger en liten knuff.
Något som gör att man kämpa lite till för att nå dit man vill med sitt liv!
Ord som väcker tanken att man fasen är bättre än man tror eller 
som bara sätter ett leende på läpparna!
 
Vad sägs om dessa?
 
Nu gäller det bara att välja vilken färg man vill ha dem i
men om jag gör en till så kan jag ju ha en av varje färg.
 
 
 
 
2013-02-28 15:48:00 (0) Kommentarer

Arbete gör sömnen söt...

Får börja med att be omursäkt för den dåliga uppdateringen men har haft fullt upp.
Vi har många järn i elden just nu och väldigt många roliga saker som händer i vårt liv.
Allt är så spännande, nytt och väldigt energi krävande.
Men nu tar vi en liten uppdatering av bygget (det andra håller vi på ett litet tag till).

Mycket har hänt i huset sen sist. All panel i köket är nu på plats och även
den snygga köksfläkten. Den smälter verkligen in bra i huset och var värd sina pengar.
Detta var ju den ena fläkt vi hittade som passade in i ”vår stil” och trots att den
var lite dyr så är vi nu glada att vi inte snålade på de pengarna.

 
 

Den mesta elen är nu även dragen och strömbrytarna börjar att komma på plats.
Här har vi dock snålat lite och inte valt de allra dyraste (snyggaste) av bakelit
utan en lite billigare variant. Tittar man nära så ser de kanske lite ”plastiga” ut men
å andra sidan hur ofta sirrar man på strömbrytarna...

 
 

I veckan kommer vi även att få hem gångjärnen till skafferiet så vi kan bygga klart det.
Vi har även spottarna till taket på g men det är en hel djungel. 
Vi vet att vi vill ha led-spottar men det finns ju en uppsjö att välja på.

Mycket händer som sagt och jag ska bli bättre på att hålla er uppdaterade.

2013-02-19 09:16:00 (0) Kommentarer

Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne…

I söndags var en sådan dag då Grinderum visade sig från sin bästa sida.

Det är då man känner sig lite extra tacksam för allt det fina man har i livet.
Tänk att jag skulle få det så här bra!
Det kunde nog ingen tro för ett par år sedan...
Då var allt svart - nu är allt ljust.
Jag är så nära mina drömmar att jag nästan kan ta på dem.
Det är en underbar känsla men samtidigt lite otäckt...
Vågar man tro att drömmar kan gå i uppfyllelse?

 
 
 
 
 
 

Foto BonnieDeLuxe

2013-02-06 10:37:40 (2) Kommentarer

I mat och vin finns styrka...

I helgen hade vi efterlängtade vänner på besök och
maten smakar ju alltid bättre i goda vänners lag.

Jag bjöd på Spaniens nationalrätt, Paella.
Något som jag faktiskt aldrig lagat tidigare men det vart riktigt gott.
Men nästa gång väljer jag nog att skala räkorna så
slipper det blir så kladdigt.

Paella med musslor & räkor

4-6 portioner

400 g kycklinglårfilé

1 dl olivolja

1 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor finhackade

1 röd paprika, hackad

½ msk paprikapulver

1 pkt saffran

4 dl paellaris

1 ask körsbärstomater à 250 g eller 1 burk Körsbärstomater

7 dl kokande vatten

3 msk kycklingfond

400 g räkor, oskalade

1 nät blåmusslor

2 dl frysta ärtor

1 citron till servering

Skär kycklinglårfiléerna i tre delar.
Bryn i olivolja en stekgryta, ca 3 minuter.
Krydda med salt och svartpeppar.

Tillsätt lök, vitlök, paprika, paprikapulver och saffran.
Fräs ytterligare 3 minuter.

Tillsätt ris, tomater, kokande vatten och fond. Låt koka uppunder lock
och låt sedan småputtra under lock i 20 minuter tills riset är genomkokt.

Skrubba musslorna och släng de musslor som inte stänger sig eller är trasiga. 
Lägg musslorna på toppen av paellan när det återstår 5 minuter.
Täck med lock eller aluminiumfolie och låt musslorna öppna sig.

Ta av locket och lägg på räkor och ärtor.
Värm i 3 minuter. Servera med citronklyftor.

2013-02-05 09:09:51 (1) Kommentarer

Ingen rök utan eld...

Vi hoppas kunna sätta in en gammal gjutjärnskamin i kök/vardagsrum så
vi har tagit fram den gamla murstocken som går genom dessa rum
och fått den putsad av en murare.
 
Före och efter bilder -
 
Murstocken innan putsning
 
 
 
 
Murstocken efter putsning
 
 
 
 
Murstocken efter första målningen
 
 
 
 
Fick lite hjälp att måla murstocken andra omgången
 
 
 
Drömmen är en rund gammal kamin likande dessa -
 
 
2013-02-04 11:52:55 (0) Kommentarer

En het potatis…

Tänkte dela med mig av min favoritpizza.
Som även är otroligt enkel att göra. Använder du dessutom en färdig pizzadeg
så går det ännu smidigare.

Potatispizza

1 färdig pizzadeg tex Sara Lee

4-5 medelstora kokta potatisar

Olivolja

Riven ost

1 pkt fetaost

salt

svartpeppar

timjan

Sätt ugnen på 225 grader.

Rulla ut degen, kavla ut den så den blir tunnare.
Stansa ut 2 st runda pizzor, med hjälp av tex kanten från en form med löstagbar kant.

Strö över riven ost efter smak och tycke.
Skiva potatisen och täck pizzan med den.
Strö över fetaost, salt, peppar och rikligt med timjan.

Tillaga i ugnen i ca 15-20 min.

Avnjut tillsammans med ett glas lyxigt rödvin.

Smaklig spis

2013-02-04 07:21:00 (1) Kommentarer

In vino veritas, in aqua sanitas...

”I vinet sanningen, i vattnet hälsan”

Valet av köksblandare blev visst mycket svårare än tänkt.
Man skapar sig lätt en bild i huvudet men så inser man att den bilden
kanske inte finns i verkligheten.
Vi vill ha en med handdusch eller utdragbar pip alt. en med utdragbar
handdusch som sitter bredvid själva kranen.

Den sistnämnda är vanliga i USA men det verkar inte finns något större utbud av dem i Sverige.
Och i den köksho vi valt finns ju bara ett hål och då den är i porslin är det lite riskabelt att
försöka göra ett hål till…

De med handdusch är ganska dyra och många av den ska fästas i väggen vilket inte
kommer funka i vårt kök eftersom kökshon sitter vid ett fönster.

Ett annat krav är ju att den ska se gammal/lantlig ut.

Nu har jag i alla fall hittat denna från Sekelskifte, som verkar uppfylla våra krav.


Men då blev det svåra att välja vilken färg, jag gillar kopparfärgen men passar den
in i köket eller passar krom bättre?
Bäst vore nog svart, men denna kran finns inte i svart…

 

 

 

Dessa två är de finaste köksblandarna jag hittat men tyvärr kostar de för mycket
+ att de inte finns att få tag på i Sverige.

 

 

 

Här kommer lite andra snygga blandare -

 

 
 
 
 
2013-02-01 15:00:00 (0) Kommentarer

Ur ett vitt ägg kan ofta komma en svart kyckling…

Detta är en av mina favoriträtter. Den tar lite längre tid att laga så det är
kanske inget man slänger ihop efter jobbet. Men detta recept har jag gjort
på ca 900 gr kycklinglårfilé vilket räcker till två middagar. Då kan man lätt
ta upp den ur frysen, värma i en gryta och sen bara koka färsk pasta.
Så har man en färdig måltid på bara 10 min.

Jag brukar alltid köpa färsk kyckling i butiken och inte fryst.
Jag delar sedan upp den efter hur många som går åt till en middag hemma
hos oss och fryser in i påsar.

Varför?
Jo, den frysta kycklingen är mörad!
Producenten har alltså sprutat in salt och vatten i kycklingen för att vikten ska öka
och på så sätt tjänar producenterna mer pengar och vi får en kyckling med
mindre smak.
Fryst kyckling innehåller ofta mellan 13-35% vatten.
Så köper du fryst kyckling, kolla alltid på innehållsförteckningen. Den frysta kycklingen
kanske utger sig för att vara billigare än den färska men om du räknar bort det vatten
du betalar för så kanske det inte skiljer så mycket i pris ändå?

Ett annat tips är att köpa färsk pasta i butiken och sedan frysa in den.
Den tinar fort och det räcker att man tar upp den färska pastan ur frysen på lunchen
så är det klar att tillagas på kvällen och det blir mycket godare än torkad pasta!

 

Jägarens Kyckling

6 portioner

900 gr kycklinglårfilé

1 gul lök skuren i tunna skivor

1 vitlöksklyfta

2 burkar körsbärstomater

1 dl vatten

½ dl mustigt rödvin

2 msk Tomatpuré

Olivolja

1 tsk salt

peppar

2 msk persilja

Till servering (2 port)
1 pkt färsk pasta
Parmesan

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg kycklinglåren i en smord ugnsfastform. Salta, peppra och ringla över lite smör.
Stek i ugnen i ca 20 min.

Gör tomatsåsen: Stek lök och vitlök i en stekgryta. Häll i tomater, vatten och vin.
Krydda med salt, peppar och persilja. Låt såsen puttra i minst 30 min under lock.

Ta ut kycklingen ur ugnen. Häll ur överflödigt fett ur ugnsformen och häll
tomatsåsen över kycklingen. Strö över parmesanost. Ställ in i ugnen i ytterligare 15 min.

Koka upp en stor gryta med vatten, salta lätt. Koka den färska pastan enligt
anvisningarna på paketet.

Servera kycklingen tillsammans med den färska pastan.
Frys in den kyckling som blir över så har ni middag till en dag till.

Smaklig spis!

 

2013-02-01 12:03:00 (0) Kommentarer