Man skall inte visa katten vägen till skafferiet…

 


Äntligen ska jag få ett skafferi.

Det måste vara en av de ultimata lantliga drömmarna, ett riktigt skafferi.
Där man kan förvara allt som man annars gömmer i lådor och skåp i vackra burkar, skålar och lådor.
Där man kan öppna dörren, drömma sig bort och få inspiration.
Det är i alla fall det som mitt skafferi ska innehålla mest av – inspiration.

 

 

Från början skulle vi behålla den gamla väggen och det som var en garderob/avhängningsplats
tidigare i huset skulle bli ett skafferi.
Men det blev för litet och för brett, så vi rev väggen och bygger nu nya väggar där vi kan anpassa
avståndet, så det inte blir för trångt mellan köksö och skafferi men ändå inte ett för litet skafferi…

Skafferiet kommer att kläs med panel för att smälta in i resten av köket
och två dörrar á 40 cm kommer byggas, kläs med panel även dom.
Då skafferiet blir ganska långsmalt så kommer det även att byggas förvaring
i dörrarna för att ge mer utrymme.
På dörren kommer vi sätta dessa underbara gångjärn i gjutjärn från Gamla Mejeriet



Och detta skjutlås, även det i gjutjärn.

 
 
 
 
2013-01-31 15:29:00 (0) Kommentarer

Hungern är den bästa kryddan...

Jag gillar pastagratäng för det är en så otroligt smidig rätt, där du helt enkelt tar vad du har hemma.
Den går snabbt att tilllaga, det är en billig maträtt, barn gillar alltid pasta och i en
gratäng kan du lätt "gömma" nyttiga grönsker som barnen kanske annars inte är så förtjusta i.

 

Det är sällan en gratäng blir den andra lik men så här
gjorde jag den gratäng vi hade till middag igår -

ca 6 port.

Pastagratäng

4 dl makaronsnäckor

8 st färska champinjoner

12 st små pärltomater

3 dl grädde

2 dl riven ost

1 ägg

1 pkt kronfågel grillad salladskyckling

200 g broccoli

Mozarella

1 msk pesto

Salt

Peppar

Oregano

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet
och låt den svalna.

Skiva champinjonerna och tomaterna.
Blanda kyckling, broccoli, tomater, svamp,
och pasta i en ugnsfastform.

Blanda sedan grädde, riven ost, kryddor
samt pesto i en skål. Häll över den ugnfastaformen
och blanda vätskan med de övriga ingredienserna.

Dela mozarellan. Strö över mozarella + oregano.

Ställ formen i ugnen i ca 20 min

 

Smaklig spis!

2013-01-31 10:58:47 (0) Kommentarer

Smidig som ett kylskåp…

Till vårt kök har vi valt att köpa ett "Slot-In" kyl- och frysskåp från De Dietrich.
Vilket alltså innebär att man inte ställer in kylen i ett skåp utan fäster skåpsluckorna
direkt på kyl/frysskåpet.

Vi kommer att ha en frysbox i källaren så det räcker med en
liten frys uppe i köket för det som man använder ofta:

Dock så räcker inte det kylskåpet till vårt behov så vi har även
köpt en lådkyl från Ikea för att få mer utrymme.

En jättesmart idé som bara ser ut som vanliga lådor och ger mer bänkyta i köket.
Jag tror även att det är ett smidigt sätt att förvara grönsaker och drycker,
som blir lätt åtkomliga och man får en bra överblick.
 
 
 
 
2013-01-30 14:00:00 (0) Kommentarer

Här hänger man ut oxfilé och folket vill ha kroppkakor…

Kroppkakor är väldigt landskaps betonade och nästan varje landskap har
sin egen kroppkaka. Jag föredrar förstås de småländska med kokt potatis.
Men det är enda likheten mellan den småländska kroppkakan och mitt recept.

Jag var vegetarian i ca 10 år och av en kär gammal vän fick jag lära mig
detta recept på vegetariska kroppkakor. Dessa gör jag fortfarande då jag
tycker de slår alla andra kroppkakor med hästlängder!

Och vi alla vet ju nu att man ska äta vegetariskt minst en gång i veckan.
Så även om du inte är vegetarian – våga prova dessa!

Vegetariska Kroppkakor
4 port.

Ca 700 gr kokt potatis (helst King Edward)

1,5 dl potatismjöl (alt. Vetemjöl)

3 st äggulor

Salt

Fyllning

ca 170 gr Quornfärs

1/2 lök

1-2 tsk kryddpeppar

Servering

75 gr brynt smör

Lingon

 

Pressa den kokta potatisen genom en potatispress ned i en bunke.
Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.

Finhacka löken och fräs den i stekpanna. Tillsätt quornfärs
och bryn till fin färg. Ta av och låt svalna.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.

Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2-3 cm tjocka skivor.

Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning.
Vik hop till bollar runt fyllningen och forma dem runda.

Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills
de flyter upp till ytan.
Servera genast med lingon och brynt smör.

 Smaklig spis!

 

2013-01-30 10:00:00 (0) Kommentarer

Den som väntar på något gott…

Jag älskar långkok, att i flera timmar gå och röra i grytan och
hela huset som omfamnas av ett underbart matos.

Kalops är ett svenskt påfund men namnet härstammar från engelskans
callops som betyder skivor. På 1700-talet tog Sverige många
influenser från England och det var även då som kryddpepparen
fick genomslag i Sverige och Kalopsen kom till.
Detta som en av husmanskostens främsta företrädare och något
som vi nog alla ätit mycket under vår uppväxt.

Kalops -

600 g benfritt nötkött, t ex högrev (eller grytbitar av viltkött)

2 msk smör

1 gula lökar

2 morötter

1 tsk salt

15 kryddpepparkorn

5 vitpepparkorn

6 dl vatten

2 msk soja

2 msk vetemjöl

1 tärning köttbuljong

Skär köttet i 3-4 cm stora kuber.
Bryn runtom i lite smör i en gjutjärnsgryta.
Skär morötterna i rejäla slantar och löken i båtar.
Lägg i grytan och fräs lätt. Häll på vatten och alla kryddor och
låt koka i ca 1-2 timmar, eller tills köttet blivit mört och faller isär med lätthet.
Pudra sedan kalopsen med lite mjöl och låt koka upp,
så att buljongen reder sig till en sås.

 Jag gjorde långkoket på söndagen, då köttet bara blir godare av att vila i kylen
i ett dygn, och så kokar jag upp grytan igen på måndagen och tillsätter då
mjölet så att det reder sig till en sås.

Jag skalar även potatisen dagen innan så det bara är att slå på grytan
på spisen när man kommer hem från jobbet.
På så sätt blir långkoket plötsligt en både snabb och nyttig måltid.

Ett tips är att alltid koka lite extra potatis som du kan använda till
rätter du tänker laga kommande dagar i veckan.
Kokt potatis står sig bra i kylen i en vecka och du sparar mycket tid.

Smaklig spis!

 

2013-01-29 15:00:00 (0) Kommentarer

Vad blir det för mat…

Jag älskar att laga mat!
Det är ett av mina stora intressen. Både vardagsmat, husmanskost
och avancerade rätter:
I vår familj brukar vi försöka att göra matscheman för varje vecka.
Jag tycket det underlättar för mig i min matlagning,
man kommer ihåg att ta upp från frysen,
att se till att handla hem varorna och så vidare och barnen
tycker det är skoj att veta vad det blir för mat varje dag.

Så här ser vårt matschema ut för denna vecka-
 
 
 

Jag blev förälskad i denna design och snodde idén
lite fult från en affisch som finns att köpa här på signerat.

Efter som jag vill kunna skriva ut den med nya rätter varje vecka
och variera bakgrundsfärgen så ville jag inte köpa den färdiga.
Men om man inte har en skrivare är det ju ett superbra tips att
köpa den från signerat eller göra en egen design,
rama in den och skriva rätterna på glaset med en
whiteboardpenna varje vecka.

Jag tänkte att jag varje dag denna vecka ska dela med mig
av recept på de rätter vi har på vårt matschema.

Så idag kommer ett recept på kalops och imorgon på kroppkakor osv. 

2013-01-29 12:00:00 (0) Kommentarer

Det är lätt att ha god hälsa, så länge man inte är sjuk...

Så här såg det ut förra helgen helgen då vi satte ihop stommarna
till det nya köket. Och även takpanelen har nu kommit på plats.

 


Det tog sin lilla tid att sätta i hop alla stommarna.
Ikeas grejer kommer ju helt nedmonterade så det är ju lite pill att få ihop allt men
skönt att äntligen se hur köket kommer bli och att allt passade enligt måtten.

Nu har vi legat sjuka i nästan 2 veckor så det har inte blivit något bloggande och
inte så mycket gjort i huset heller. Men det går hela tiden framåt och jag har en
del att dela med mig av den kommande veckan., dock inte bara om huset
utan jag kommer även att blogga om lite andra saker.

2013-01-29 09:58:00 (0) Kommentarer

Panelhöna

I veckan kommer taket i köket och hallen att komma på plats.

Taket kommer att bli panel i form av färdigmålade Mdf-skivor från Södra.
Det blev en stor beställning då vi räknar med att det kommer gå åt ca 70 skivor panel!

Den kommer vi även att sätta på väggarna i köket och som bröstpanel i hallen.

 

Över köksdelen som står mot vägg kommer vi att sätta vitt fastat kakel som detta -

Finns att köpa dyrt hos Gysinge Byggnadsvård

Eller till en billigare peng hos Bygghemma.se

 

Över panelen i hallen kommer vi att sätta denna fina tapet.

Den heter Ingelsgården och kommer från från Duros kollektion Gammelsvenska tapeter.

Tror den kommer matcha perfekt med golvet vi valt till hallen.

2013-01-15 13:01:00 (0) Kommentarer

Baka baka lite kaka...

Idag tar vi en paus från all renovering och planering och
bjuder på lite High-hat Cupcakes istället.
 

Original recept hittar ni här.

Jag hade dock ingen gräddfil hemma utan använde créme fraiche, 
vilket blev minst lika gott.

Sen tyckte jag att det räckte med chokladen i cupcakesen
så jag tillsatte vanilj och färgade marängen rosa istället.

Det blev en enorm mängd maräng av detta recept så vill ni bara ha
maräng till cupcakesen så räcker det med att göra hälften.

Annars kan man använda marängen som blir över till att baka 
en fransk maräng botten. Vilket jag gjorde och planerar
att täcka med färska bär samt grädde och servera till gäster vi får imorgon.

2013-01-10 15:25:00 (0) Kommentarer

Magen är mätt före ögat...

Köket till nya huset är beställt och kommer anlända till Grinderum nästa helg.
Vi har tagit vårt kök från IKEA och själva jobbat fram ritningen i deras 3D-program.
Och jobb har det varit, mäta och mäta om…

Innan vi beställde köket så målade vi upp köket med exakta mått på golvet så vi
såg att avstånden stämmer, att man kan öppna skåp och röra sig obehindrat i köket.

Tyvärr finns det även ett antal buggar i deras program som gör att man vill slänga ut
datorn genom fönstret otaliga gånger. Men när man väl har fått allt på plats så
går det väldigt smidigt att bara ringa och beställa köket.
En person på IKEA hjälper dig då att gå igenom allt så man inte missat något viktigt
och ett par veckor senare anländer köket med lastbil till den adress du angivit.
Väldigt enkelt och man slipper åka till närmsta varhus bara för att beställa,
sen lär det ju bli saker man måste köpa till ändå men men…

Så nu håller vi bara tummarna för att allt ska bli rätt och
att vi kan få ihop stommarna nästa helg.
 
Här nedan ser ni ritningen av vårt kök.
Vi kommer inte att köpa bänkskivan från Ikea utan den kommer tillverkas
i betong. Längst ut på köksön kommer det vara en rund del som går ut som ett
barbord där man kan sitta, se sista bilden.
 





 
2013-01-09 16:30:00 (0) Kommentarer

Varför ska man stå med fötterna på jorden?! När man kan slå klackarna i taket...

Att välja golv har visat sig vara svårare än man kan tro.
Finns oändligt många golv att välja på men vårt problem
är att vi hittade det perfekta golvet men det är utanför vår plånbok…
Så nu gäller det att hitta en likande golv till en mindre peng.

I kök och vardagsrum/matsal vill vi ha en ljust, vit/silver,
färgat golv som är fasat på båda kanterna så att man
ser skaravarna. Golvet ska se rustikt, lite slitet ut.
Det ger den där gamla, lantliga känslan
vi är ute efter.

Detta golv, Tarkett winter epoque, är det som vi direkt
fastande för -

 
 
 
Men med ett pris som ligger på 900-700:-/kvm blir det för dyrt för oss. 

 

Men det finns ju många fina golv…









 
 

Detta golv har vi valt att lägga i hallen -

 
Det är en plastmatta från Forbo
som är mycket slitstark och förstås riktigt snygg.
 
2013-01-08 16:30:00 (1) Kommentarer

Ju fler kockar, desto sämre soppa….

Min man och jag är lite oense i valet av häll till nya köket…
Hällen kommer sitta i en köksö som är 100cm bred, därför vill
jag ha så smal häll som möjligt så den inte tar upp så mycket yta.
Men enligt min man så är de stora fria zonerna på hällarna inte lika
effektiva som de enskilda, utan man kokar upp på den enskilda
zonerna och sen ställer över på den stora...

Någon som har erfarenhet och kan säga vilken som är den bästa hällen?
Utseendemässigt tycker jag min vinner men om det är som min
man säger kommer jag få höra att jag valde fel häll i resten av mitt liv :)

Min man vill ha denna;

- Nischmått hxbxd (mm) :64x900x490




 

Jag vill ha denna;

- Nischmått hxbxd (mm) :64x900x410

 
 

Drömhällen vore ju dock denna men då behövs
både större kök och större plånbok...

 

Över köksön kommer denna underbart lantliga fläkt att sitta.
Den har måtten 100cmx60cm

 
 
2013-01-08 09:27:00 (1) Kommentarer

Köksdrömmen 1

Den 26 december drog vi igång med att riva det gamla köket samt ta bort
en del väggar och en liten toalett som låg i anslutning till köket.
11 dagar senare kan jag stå i vardagsrummet och se det öppna köket;
 
 
 
 
Här är lite bilder på hur det såg ut innan och under rivandet;
 
2013-01-07 15:35:00 (1) Kommentarer

Projekt Lantliv

Så nu är vi äntligen igång med projektet Lantliv!
Nu har startskottet för vår framtid äntligen gått.


 

Det är här vi ska njuta av varje dag, varje timma, varje sekund.
Det är här det ska gå lätt att andas.
Det är här vardagen ska flyta på.
Det är här drömmar ska slå in.
Det är här vi ska leva resten av vårt liv!

 

2013-01-07 13:40:30 (1) Kommentarer